CBRN-frågor
Med förkortningen CBRN avses kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen. FOI fokuserar på massförstörelsevapen och ämnen som kan användas i fientligt (antagonistiskt) syfte.

En lång rad frågor berör dessa ämnen. Några exempel är:
- att undersöka hotbild
- indikera utsläpp och analysera prover
- bedömning av effekter
- spridningsmodellering av utsläpp
- sanering
- forskning avseende fysiskt skydd
FOI bidrar också till Sveriges arbete med nedrustning och icke-spridning kopplat till massförstörelsevapen. För alla CBRN-ämnen gäller att FOI på olika sätt tittar på hela kedjan från hot, detektion, analys, effekter, sanering och skydd.
Kemiska toxiska ämnen (C)
Är dels kemiska stridsmedel, som exempelvis senapsgas och nervgaser, till exempel sarin, men även giftiga industrikemikalier som klorgas. Hit hör också forskning kring motmedel vid förgiftningar med nervgas.
Biologiska smittsamma ämnen (B)
Här är fokus främst på olika typer av bakterier och virus som kan användas som vapen eller i antagonistiskt syfte. Ett exempel är harpestbakterien där FOI internationellt ligger i forskningsfronten.
Radioaktiva ämnen (R)
FOI studerar dessa ämnen både efter kärnladdningsdetonation och vid andra typer av utsläpp. Här ligger stort fokus på detektion, mätning och analys men även vad som händer i kroppen vid exponering för radioaktiva ämnen, så kallad dosimetri.
Nukleära frågor (N)
Här ligger fokus på kärnvapenfrågor. Hotbedömningar, arbete med nedrustningsfrågor och ickespridning och tekniska frågor kring verifikation av användning av kärnvapen. FOI är, på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten, en del av svensk strålskyddsberedskap. Vi stödjer med exempelvis luftövervakning och mätningar vid utsläpp av radioaktivt material.