Skydd
FOI har unik kompetens i Sverige för att modellera hela förloppet i kedjan källa, spridning och effekt om ett kemiskt, biologisk eller radioaktivt ämne läcker ut i luft, mark eller vatten. Spridningen påverkas bland annat av vindar och turbulens och genom att ta hänsyn till detta kan vi uppskatta vilka koncentrationer som kan förväntas av ämnet längs spridningsvägen. Detta ger information om eventuella effekter på människor, vilka riskavstånd som bör gälla och andra komplexa frågeställningar som uppkommer i samband med läckage av farliga ämnen.
Inom tekniskt CBR-skydd arbetar vi med följande områden:
Detektion av kemiska och biologiska ämnen
När farliga ämnen har spridits är behovet stort av snabba och säkra varningssystem för att upptäcka dessa och varna. Dessa system behöver vidare ge få falska alarm. FOI arbetar både med utveckling av detektionsinstrument och utvärdering av kommersiella system. Försvarsmakten och försvarsindustrin är de främsta uppdragsgivarna inom området. FOI deltar i flera Vinnova- och EU-finansierade projekt inom området.
Fysiskt skydd - kollektivt och personligt
FOI har avancerade mätsystem för att studera exponering av farliga ämnen i olika typer av skydd, till exempel filter för byggnader och fordon, skyddskläder och skyddsmasker.
Sanering - hur rent är rent?
FOI har kompetens inom sanering av kemiska och radioaktiva ämnen, från laboratorieskala till full skala.
Mot bakgrund av behoven hos FOI:s huvudkund har fokus legat på kemiska och biologiska stridsmedel samt radioaktiva partiklar. Men då modellerna är generiska finns det kompetens för att modellera spridning av andra ämnen, till exempel industrikemikalier. FOI arbetar huvudsakligen i förebyggande syfte men även som stöd i samband med verkliga händelser och för att göra analyser i efterhand.
På FOI arbetar en grupp på cirka tio personer, främst fysiker och meteorologer, med spridningsmodellering. Genom att känna till fysikens lagar och hur man använder matematiska modeller och numeriska metoder är det möjligt för dem att modellera hela scenarier för spridning av farliga ämnen och dess effekter.
Verksamheten finansieras delvis via anslag från Försvarsdepartementet, men FOI har också uppdrag från Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Strålsäkerhetsmyndigheten. Exempel på direktstöd till Försvarsmakten är riskavståndsberäkningar för ett eventuellt utsläpp av ammoniak från en urea-fabrik i närheten av Campen i Masar-e-sharif i Afghanistan. Vi har även studerat svavelbranden i Al-Mishraq i Irak och sarinattacken i Khan Sheikhun i Syrien. Vi stödjer även den civila beredskapen. FOI:s experter på området har till exempel varit inblandade i att undersöka riskerna då ett tåg lastat med klorgas spårade ur i Kungsbacka. Vi har även gjort bedömningar av var värmeverk placeras bäst för att få så lite utsläpp som möjligt över närliggande tätorter.
För att kunna göra heltäckande bedömningar av skadeeffekterna på framförallt människor, till exempel vid inandning eller vid hudkontakt, samarbetar vi bland annat med kemister, biologer och toxikologer, främst inom FOI.