Tävlingsresultat 2023-11-18

Lördagen den 18 november gick cybersäkerhetstävlingen Crate-CTF av stapeln för fjärde året i rad. Under åtta timmar klurade mer än 600 deltagare, individuellt eller i lag, på de 24 uppgifter tävlingsledningen vid FOI hade skapat. Och det blev gastkramande ända in i slutet – med en (1!) poängs marginal knep laget KebabEngineers (et. al.) segern framför näsan på 5ca5dd. Segerpoängen landade på 8969 poäng och 23 lösta uppgifter.

Ett diagram som visar vilket lag som var i ledningen under tävlingens gång

Med ambitionen att utmana både CTF-nybörjare och avancerade tävlande, öppnade FOIs tävlingsledning årets Crate-CTF kl. 14.00 och redan sex minuter in i tävlingen registrerades de första poängen. Klockan 21.59 rapporterades den sista korrekta lösningen in innan tävlingen stängde en minut senare, något som renderade en tiondeplats till laget Omegapoint. Att ambitionen att tillhandahålla en god blandning av uppgifter och klurighetsnivåer uppfylldes indikeras av det faktum att alla uppgifter löstes av någon, men inget tävlande lag (eller individuell tävlande) löste alla uppgifter. Liksom tidigare år användes så kallad dynamisk poängsättning, vilket innebär att uppgifter som få lag löser ger en högre poäng. Detta år rörde de minst lösta uppgifterna – och förmodligen därmed de klurigaste – Poletten och Unicorn Shredder. Uppgifterna löstes av fyra respektive fem lag som kunde inhösta vardera 500 poäng för den rätta lösningen.

Tävlingsledningen är glad över den goda uppslutningen och de fina resultaten från de tävlande. Vi hoppas att vi har lyckats väcka CTF-djävulen i ytterligare några individer och att vi därmed kan bidra till att öka intresset och bredden inom svensk cybersäkerhetskompetens. Hoppas vi ses igen nästa år!

Senast uppdaterad: 2023-11-23