Försvarsinnovation
Innovationsförmåga har visat sig vara avgörande för framgång på slagfältet. En viktig del i att bygga framtidens försvarsförmåga är därför att omsätta forskning och utveckling till nya lösningar som stärker Sveriges försvarsförmåga. FOI, i samarbete med flera aktörer, arbetar nu för att stärka svensk försvarsinnovation.
Vad innebär försvarsinnovation?
Försvarsinnovation omfattar mer än bara materiel, det innebär att en ny eller väsentligt förbättrad förmåga har utvecklats och införts. I fredstid bygger denna utveckling på antaganden om vilka förmågor försvaret behöver i ett framtida krig.
Försvarsinnovation skiljer sig från civil innovation. Ett exempel är att nya processer och produkter kanske aldrig kommer prövas medan civil innovation prövas, utvärderas och tillämpas i praktiken. Förutsättningarna för försvarsinnovation i fredstid skiljer sig också från innovation i krig. Innovation bygger på ett visst mått av risktagande, i krig är acceptansen för risktagande högre än i fredstid.
För en beskrivning av begreppet innovation, se faktarutan i slutet av denna sida.
FOI bidrar i flera led till försvarsinnovation
FOI spelar sedan länge en viktig roll för utveckling och innovation inom totalförsvarsområdet, där idéer och resultat från FOI:s forskning bidrar till väsentligt bättre förmåga.
FOI:s egna forskning
Våra forskningsresultat bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga över hela livscykeln, från koncept till avveckling genom att resultat och metoder från forskningen omsätts i Försvarsmaktens förbands- och förmågeutveckling. Omsättning av resultat från forskningen i förmågeutveckling sker i nära samverkan med Försvarsmakten och FMV.
I vissa fall söker FOI patent för de uppfinningar som vår forskning ger upphov till. Syftet är att säkra tillgång till patenterad teknik för FOI:s egen utveckling samt för totalförsvarets verksamhet.
Försvarsinriktade innovationsprogram
En annan viktig roll för FOI inom försvarsinnovation är att ge stöd i etablering och genomförande av försvarsinriktade innovationsprogram. Det handlar om olika typer av stöd som exempelvis utformning, inriktning och uppföljning av programmet, formulering av utlysningar, bedömning av inkomna ansökningar samt stödja omhändertagande av resultat från programmens aktiviteter.