Försvarsinnovation

Innovationsförmåga har visat sig vara avgörande för framgång på slagfältet. En viktig del i att bygga framtidens försvarsförmåga är därför att omsätta forskning och utveckling till nya lösningar som stärker Sveriges försvarsförmåga. FOI, i samarbete med flera aktörer, arbetar nu för att stärka svensk försvarsinnovation.

Legogubbar och texten innovation

Vad innebär försvarsinnovation?

Försvarsinnovation omfattar mer än bara materiel, det innebär att en ny eller väsentligt förbättrad förmåga har utvecklats och införts. I fredstid bygger denna utveckling på antaganden om vilka förmågor försvaret behöver i ett framtida krig.

Försvarsinnovation skiljer sig från civil innovation. Ett exempel är att nya processer och produkter kanske aldrig kommer prövas medan civil innovation prövas, utvärderas och tillämpas i praktiken. Förutsättningarna för försvarsinnovation i fredstid skiljer sig också från innovation i krig. Innovation bygger på ett visst mått av risktagande, i krig är acceptansen för risktagande högre än i fredstid.

För en beskrivning av begreppet innovation, se faktarutan i slutet av denna sida.

FOI bidrar i flera led till försvarsinnovation

FOI spelar sedan länge en viktig roll för utveckling och innovation inom totalförsvarsområdet, där idéer och resultat från FOI:s forskning bidrar till väsentligt bättre förmåga.

FOI:s egna forskning

Våra forskningsresultat bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga över hela livscykeln, från koncept till avveckling genom att resultat och metoder från forskningen omsätts i Försvarsmaktens förbands- och förmågeutveckling. Omsättning av resultat från forskningen i förmågeutveckling sker i nära samverkan med Försvarsmakten och FMV.

I vissa fall söker FOI patent för de uppfinningar som vår forskning ger upphov till. Syftet är att säkra tillgång till patenterad teknik för FOI:s egen utveckling samt för totalförsvarets verksamhet.

Försvarsinriktade innovationsprogram

En annan viktig roll för FOI inom försvarsinnovation är att ge stöd i etablering och genomförande av försvarsinriktade innovationsprogram. Det handlar om olika typer av stöd som exempelvis utformning, inriktning och uppföljning av programmet, formulering av utlysningar, bedömning av inkomna ansökningar samt stödja omhändertagande av resultat från programmens aktiviteter.

Innovationsprogram för civil-militära synergier (CMIP)

Inom ramen för ett gemensamt regeringsuppdrag har Försvarsmakten och Vinnova under 2024 startat ett innovationsprogram för civil-militära synergier inom forskning och utveckling. Syftet med programmet är att höja den svenska militära förmågan.Programmet ska genomföras så att det stärker svenska företags konkurrenskraft inklusive möjligheterna att delta i och dra nytta av internationella innovationssatsningar.

Läs mer och ta del av utlysningar hos Vinnova Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Militärt innovationsprogram (MIP)

Militära innovationsprogrammet (MIP) som inrättades 2020 syftar till att identifiera civilt utvecklad teknik som kan vara relevant för Försvarsmakten och sammanhålls av FMV. Målet är att lyfta ny teknik till en högre mognadsgrad och identifiera hur anpassningar kan göras för att få militära tillämpningar.

Läs mer om MIP hos Försvarets materielverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU och EDA: EUDIS & HEDI

EU Defence Innovation Scheme (EUDIS) är en samling verktyg för att stärka försvarsinnovation inom EU. Verktygen är specifikt utformade för små och medelstora företag. Målet med EUDIS är att skapa fler möjligheter för små- och medelstora företag att få tillgång till Europeiska försvarsfonden genom att sänka trösklar och ge stöd genom hela utvecklingcykeln.

Läs mer om EUDIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

European Defence Innovation Hub (HEDI) är ett initiativ vars syfte är att stärka Europeiska försvarsbyråns (EDA) befintliga innovationsaktiviteter samt initiera nya. Detta sker i nära samarbete med medlemsländerna och EU-intressenter. HEDI fungerar som en plattform för att stimulera och underlätta samarbete kring försvarsinnovation mellan medlemsländer. HEDI ska också säkerställa synergier med relaterade aktiviteter inom Europeiska komissionen, särskilt EUDIS, samt samstämmighet med Natos innovationsinitativ.

Vid FOI finns funktionerna EDA R&T POC som deltar i EDIN och kan svara på frågor om HEDI.

Läs mer om HEDI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nato: DIANA, NIF & ACT Warfare innovation

Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) är ett Natoinitativ som ska främja innovation inom försvars- och säkerhetssektorn. DIANA ska underlätta samarbete mellan medlemsländerna, försvarsindustrin och akademiska institutioner. Ett underlättat samarbete ska i sin tur snabba på utveckling och införande av nya teknologier för att möta framtida hot.

Läs mer om DIANA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nato innovation Fund (NIF) är en riskkapitalfond som investerar i högteknologiska startups som kan stärka medlemsländerna inom försvar, säkerhet och resiliens. DIANA och NIF kommer samverka på så sätt att företag som deltar i DIANAs acceleratorprogram kommer ha möjlighet att få finansiering från genom NIF.

Läs mer om NIF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nato Allied Command Transformation (Nato ACT) har också en innovations-HUB som samlar experter för att samverka och utforma nya lösningar för att möta Natos utmaningar.

Läs mer om Nato ACT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Begreppet innovation kan tolkas på olika sätt. I OECD:s Oslomanual beskrivs begreppet både som en aktivitet och resultatet av en aktivitet.

"En innovation är en ny eller förbättrad produkt eller process (eller kombination av dessa) som skiljer sig väsentligt från tidigare produkter eller processer och som gjorts tillgänglig för eventuella användare (produkt) eller tagits i bruk (process)."

Enligt definitionen ska alltså en förändring vara införd för att kunna betecknas som innovation.

Källa: OECD/Eurostat (2018), Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECD Publishing, Paris/Eurostat, Luxembourg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rapporter

Senast uppdaterad: 2024-10-14