Handledning av exjobb

Du som exjobbar på FOI får en engagerad handledare med kunskap inom sitt område. Handledaren ger dig stöd och vägledning under ditt exjobb.

Här kan du läsa intervjuer med fyra av våra handledare. Klicka på de vita nedåtpilarna under varje fotografi för att läsa mer.

Felix Trulsson

”Om ett år kanske exjobbaren är en kollega”

Hanna Hamrell är forskningsingenjör på avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik i Linköping. Hon analyserar data från olika optiska sensorer. I rollen som handledare gör hon sitt yttersta för att studenterna ska lyckas med sitt exjobb.

Hanna betonar att den som väljer att göra sitt exjobb på FOI får hålla på med riktiga uppdrag som är kopplade till faktisk forskning.

– Det är spännande områden studenterna får titta på. Ofta sådant som jag och mina kollegor hade velat göra själva, men inte riktigt hinner. Det gör att vi handledare är genuint intresserade av arbetet och resultatet.

Hanna har möten med sina exjobbare en gång i veckan. Då tar de upp vad som är svårt, vad som går bra och vad som väntar härnäst. Hon hjälper dem att bolla problem och bestämma vilken väg de ska gå.

– Av egen erfarenhet vet jag att varje fråga som besvaras leder till tio nya frågor. Eftersom studenterna inte hinner undersöka allt inom ramen för exjobbet behöver de ibland hjälp att bestämma riktning och avgränsa sitt fokus.

En del kan vara lite blyga, menar Hanna. Hon uppmuntrar exjobbarna att ta kontakt med anställda på FOI som jobbar inom exjobbets område, sitta med i lunchrummet och på fikaraster. Hon hjälper dem fram och förmedlar kontakt till rätt personer.

Exjobben hon varit handledare för är relaterade till maskininlärning. För många av tillämpningarna saknas relevant data vilket medför att studenterna får lära sig om olika sensorer och göra fältförsök, där data samlas in. Det bidrar till att göra exjobbet unikt, säger hon.

– Ett exjobb handlade om bildfusion och jag och min exjobbare skulle samla in data på kor med ett sensorsystem. I kohagen insåg vi att det var för svårt att samla in data på korna med tillräckligt stor variation. Det slutade med att jag fick agera statist och springa längs skogskanten medan min exjobbare körde bilen med sensorn.

Hanna trivs i rollen som handledare. Hon tycker att det är roligt att lära ut och se andra växa med sitt arbete

­– Vi som är anställda här är måna om att lära känna studenterna. Om ett år kanske exjobbaren är en kollega.

Katja

”För oss är det viktigt att studenterna lyckas”

Tidigare arbetade Tomas Melin inom universitetsvärlden och genom åren har han handlett ett 50-tal studenter och doktorander. I dag arbetar han som forskningsledare på avdelningen Försvarsteknik, och har fortsatt att vägleda exjobbare.

Det är alltid bra att möta unga och välmotiverade människor som håller på med samma saker som jag själv gör. Det ger ofta nya infallsvinklar, säger han.

I korthet handlar Tomasegen forskning om att hitta innovativa och hållbara lösningar för design av flygfarkoster, bland annat drönare och helikoptrar.

En av hans exjobbare arbetade med algoritmer till ett styrsystem för en multikopter eller ”flerskruvsflygare” som Tomas menar vore en historiskt mer korrekt svensk term, om än ovanlig. Det handlar alltså om en drönare som har flera rotorer. Det andra exjobbet handlade om olika typer av flygplansmodeller.

–För oss på FOI är det viktigt att studenterna lyckas med sina exjobb. Det gäller att hitta problemställningar som går att lösa på 16–20 veckor. Det ska finnas tid både till att göra något bra och för att skriva ner och förklara vad man har gjort. Jag brukar säga att man alltid kommer att stöta på problem, men det viktiga är att man berättar om det, säger Tomas.

Han brukar träffa sina exjobbare för planering och avstämning en gång i veckan. Till det första mötet ska de ha med sig en plan för sina 20 veckor på FOI. Som handledare har han en viktig uppgift att ibland balansera exjobbarnas ambitionsnivå.

–Som handledare får man dra i tömmarna lite och säga att nu behövs inte fler experiment och simuleringar. I övrigt låter jag dem jobba i fred, men jag har en öppen dörr-policy. Ibland blir jag nyfiken på något experiment och då brukar jag komma förbi labbet och kolla.

På frågan vad som är speciellt med att göra sitt exjobb på FOI svarar Tomas att kanske det faktum att FOI är en myndighet och att delar av verksamheten är hemlig.

–Fördelen med att vi är en statlig verksamhet är att våra avdelningar inte konkurrerar med varandra. Alla våra seniora forskare är experter inom sitt specifika område. Det skapar en trygghet och en öppen kultur på arbetsplatsen.

–En fördel är att alla exjobbare, oavsett ämnet för sin uppsats, lär sig mycket om hur det svenska militära försvaret fungerar, avslutar Tomas.

Man framför skärmar

”Jag vill att studenterna ska känna att de kan fråga om allt”

Pablo Vallejos fick upp ögonen för FOI när han doktorerade i fusionsplasmafysik på KTH. Idag arbetar han med simuleringar på avdelningen för Vapen, skydd och säkerhet i Grindsjön. Hans kärnprojekt är att studera och utveckla en relativistisk magnetron för att generera mycket hög mikrovågsstrålning.

Att ta emot studenter i Grindsjön känns extra meningsfullt, tycker Pablo.

– Vi jobbar med storskaliga experiment. Här har studenterna en chans att få inblick i en miljö och verksamhet som annars är väldigt svår att få tillgång till.

Pablo tycker att det är stimulerande att handleda exjobbare.

– Jag brukar säga att jag är forskare, fysiker, lärare och även student. Den som gör exjobb hos mig får alltid en forskningsfråga som inte jag heller vet svaret på. Det är forskning på riktigt för studenten och utvecklande också för mig.

Han vill gärna lyfta fram den akademiska miljön på FOI. Om exjobbare producerar resultat som är publicerbara kan de även bli medförfattare i vetenskapliga artiklar.

– För den som vill ha en akademisk karriär är det så klart en stor fördel.

Pablo håller kontakt med studenten på olika plattformar – via fysiska möten, telefon och sociala medier – och ser till att vara tillgänglig om hen behöver hjälp. För att maxa tillgängligheten utser han alltid en bihandledare på FOI som också är engagerad i projektet.

– Jag vill att studenterna ska känna att de kan fråga om allt. Ingen fråga är för dum!

En utmaning i handledarskapet kan vara att studenterna har vissa kunskapsluckor. För att minska det problemet vill Pablo gärna att studenterna han tar emot ska ha läst och klarat vissa elektromagnetiska kurser.

– Det är mycket viktigare än att ha höga betyg skulle jag säga. Man ska också vara intresserad av fysik, teknik och matematik. Jobbar man med mig räknar man mycket på fysik, så det är en fördel om man gillar att använda olika beräkningsprogram. Att vara intresserad av vad Försvarsmakten gör och av militära tillämpningar är också bra.

Pablo ser exjobbsrapporten som ett värdefullt dokument. Den blir ett bidrag till verksamheten och en möjlighet att lyfta blicken inom ett avgränsat forskningsområde.

– Det är viktigt att våra exjobbare har en meningsfull och bra tid hos oss. Kanske blir de våra framtida kolleger. Annars vill jag att de tar med sig goda erfarenheter och kunskap om vilka viktiga saker vi arbetar med på FOI.

Katja

”Här kommer man direkt in i verksamheten”

Som exjobbare på FOI får man ett väldefinierat projekt och ett tydligt arbetsschema. Här kommer man direkt in i verksamheten, säger Sofia Jonasson, forskare och handledare på FOI i Umeå.

Hur kan man bota skador när man blivit exponerad för giftiga industrikemikalier? Det är en av grundfrågorna i Sofia Jonassons arbete på enheten Kemiska hot och effekter på CBRN, FOI:s avdelning i Umeå. Här bedrivs en stor del av arbetet i labbet.

–Det är en laborativ verksamhet där man utgår från en hypotes, gör tester i labbet och analyserar resultatet. Det är ingen torrforskning, säger Sofia Jonasson med ett skratt.

På hennes enhet arbetar ett femtontal personer med olika bakgrund – från toxikologer och kemister till samhällsvetare.

–Vi ser gärna att man har en naturvetenskaplig utbildning i botten. Sedan vill vi gärna att personen är intresserad av forskning och är nyfiket lagd.

För en person som uppfyller dessa kriterier finns det mycket att göra. Den senaste exjobbaren på avdelningen studerade medicinska motmedel mot klorgasförgiftning – där resultaten kan användas både i civila och militära sammanhang. Kommande projekt lär handla om att analysera biomarkörer för kemisk lungskada i odlade celler eller lungvävnad och utvärdera olika medicinska behandlingar av skadan.

–Här på FOI kommer man direkt in i verksamheten. Vi erbjuder ett väldefinierat projekt där vi tillsammans med exjobbaren gör upp ett arbetsschema. Då går vi igenom vad som ska göras vecka för vecka, säger Sofia.

Exjobbaren får stöd och veckovisa möten med sin handledare.

–Jag har ett ansvar att finnas här och ta hand om alla frågor från exjobbaren. Samtidigt är det en bred organisation där alla hjälps åt. Det finns många man kan fråga här. Den breda kompetensen är en av FOI:s styrkor, säger Sofia som själv doktorerat i klinisk fysiologi med inriktning på astma och lungfunktion.

Efter disputationen 2009, visste hon knappt vad FOI var. Det var slumpen som förde henne hit 2010. Men nu över tio år senare är hon väldigt nöjd med sitt val.

Det är en ynnest att få forska om de här frågorna. Det bästa här är den trevliga stämningen och kollegerna. Vi forskar och utvecklar saker tillsammans med ett tydligt syfte: en säkrare värld.

Senast uppdaterad: 2024-09-30