Meny

Totalförsvarets forskningsinstitut

Praktik hos Försvarsanalys

Är du intresserad av att göra skillnad inom försvar och säkerhet, och är i slutskedet av din utbildning? Då är du välkommen att söka praktikplats på FOI:s avdelning för Försvarsanalys.

Vad kan man forvanta sig som praktikant pa FOI Youtube

Vad kan man forvanta sig som praktikant pa FOI (Youtube video)

Kajsa Colde, master stats­veten­skap, berättar vad man kan förvänta sig som praktikant på FOI.

Är du i slutskedet av din utbildning och intresserad av att göra praktik på en arbetsplats där det pågår spännande projekt inom försvar och säkerhet? Just nu söker FOI:s avdelning Försvarsanalys praktikanter!

Försvarsanalys forskar och arbetar inom bland annat områdena säkerhetspolitik, försvarsekonomi, operationsanalys och strategisk planering samt krisberedskap och civilt försvar. Våra främsta uppdragsgivare är Försvarsdepartementet, Försvarsmakten och MSB, men eftersom säkerhetsfrågorna skär över alla delar av samhället arbetar vi också för andra departement och myndigheter. Vi bidrar därmed till bättre ömsesidig förståelse mellan totalförsvarets aktörer och till att förstärka samhällets möjligheter att möta framtida utmaningar.

Din profil
Du studerar på kandidat- eller mastersnivå vid universitet, högskola eller annat jämförbart lärosäte och är i slutskedet av din utbildning där praktik ingår och är berättigande för högskolepoäng. Utöver detta ser vi att du har ett stort intresse för och gärna erfarenhet från försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Du trivs med att arbeta självständigt tar initiativ och har en god analytisk förmåga. Vidare vill vi att du har en god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska. Språkkunskaper utöver engelska ser vi som meriterande, särskilt för vissa av projekten.

Vi erbjuder
När du gör din praktik hos oss ger vi dig en god inblick i vår verksamhet, där du får arbeta i en kreativ miljö. Arbetet på FOI bedrivs i form av projekt av varierad storlek och karaktär. Att arbeta på FOI innebär ett omväxlande arbete med stor grad av frihet och krav på egna initiativ och hög kompetens. På FOI kommer du att arbeta i en forskningsnära miljö, full av engagerade experter och handledare som stöttar dig på bästa sätt.

Läs mer om respektive projektområde för övriga krav:

Praktikant till enheten Asymmetriska hot, juridisk motståndskraft

Antagonister räknar inte bara med att lagstiftning är otillräcklig för att avvärja deras hot, de använder och manipulerar även rättssystem för att säkra försvars- och säkerhetspolitiska vinster. Ett av motmedlen mot s.k. juridisk krigföring kallas juridisk motståndskraft och handlar om ett rättssystems förmåga att motstå störningar och upprätthålla sin funktion. Som praktikant hos oss kommer du att delta i ett projekt som vägleds av frågan hur Sverige kan bygga juridisk motståndskraft. Gå till annonslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Praktikant till FOI:s enhet Säkerhetspolitik, praktik inom Nordeuropeisk och transatlantisk säkerhetspolitik (NOTS)

I projektet görs bl.a. samlade analyser av den militärstrategiska utvecklingen i Nordeuropa och av aktuella händelser som påverkar de militära förhållandena i området. Vi söker dig som studerar på mastersnivå och har ett intresse för västländernas säkerhets- och försvarspolitik, försvarsutgifter, militära förmågor, operationer, övningar, beredskap m.m. Gå till annonslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsplatsen är belägen i Kista.

Praktiktid:
Praktikperioden omfattar 20 veckor under höstterminen 2021. Tillträdesdatum bestäms i samråd mellan praktikanten och FOI. Praktiken genomförs på heltid under kontorsarbetstid. Ekonomisk ersättning utgår inte. Som praktikant hos oss ska du vara försäkrad genom din högskola. Praktiken måste godkännas av din högskola.

Har vi fångat ditt intresse?
Välkommen med frågor till student.fa@foi.se

Praktik på FOI förutsätter svenskt medborgarskap. Alla praktikanter måste genomgå en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen innan tjänsten påbörjas.

Välkommen med din ansökan senast 2021-03-12 där du bifogar CV och personligt brev!

Dela sidan på sociala medier

Senast uppdaterad: 2021-02-25