Regeringsuppdrag
FOI får löpande uppdrag från regeringen att utreda frågor som rör FOI:s verksamhetsområde. Här listas de regeringsuppdrag som FOI arbetar med just nu.

När ett uppdrag är klart och redovisat till regeringen finns det att läsa på Besvarade regeringsuppdrag.
De regeringsuppdrag som återkommer årligen finns att läsa i FOI:s regleringsbrev hos Ekonomistyrningsverket (ESV) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Pågående regeringsuppdrag
FOI ska kartlägga och analysera förekomsten av hbtqi-fientlighet och hur den tar sig uttryck i olika digitala miljöer med anknytning till Sverige, inklusive i form av kodord, bilder etc. Myndigheten ska utifrån vad som anges i handlingsplanen för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter särskilt granska förekomsten av fientlighet mot homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. I arbetet ska ett jämställdhets- och barnrättsperspektiv beaktas.
I uppdraget ingår att ta fram analysrapporter och att sprida den kunskap som tas fram inom ramen för uppdraget. FOI ska redovisa analysrapporterna senast den 30 maj 2026 till Arbetsmarknadsdepartementet.
Läs mer
De myndigheter som ingår i samverkansrådet mot terrorism ska intensifiera sin samverkan för att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism. Uppdraget leds av Säkerhetspolisen och de myndigheter som ingår i rådet är
- Säkerhetspolisen
- Polismyndigheten
- Ekobrottsmyndigheten
- Försvarets radioanstalt
- Försvarsmakten
- Kriminalvården
- Kustbevakningen
- Migrationsverket
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
- Skatteverket
- Strålsäkerhetsmyndigheten
- FOI
- Transportstyrelsen
- Tullverket
- Åklagarmyndigheten
När myndigheterna ska intesifiera samverkan finns också skäl att se över vilka myndigheter som ska ingå i rådet.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 1 september 2024, 1 september 2025 och den 1 september 2026.
Läs mer
FOI ska öka kunskapen om hur en kriminell livsstil marknadsförs i sociala medier och andra digitala miljöer samt hur detta kan påverka barns och ungas attityder till våld och kriminalitet.
I uppdraget ingår även att undersöka vilken roll som användningen av sociala medier har i eskaleringen av konflikter i kriminella miljöer. FOI ska även, utifrån vad som framkommer i arbetet med uppdraget, lämna förslag på åtgärder som motverkar denna problematik.
I arbetet med uppdraget ska FOI inhämta synpunkter och kunskap från Brottsförebyggande rådet (Brå), Barnombudsmannen och andra relevanta aktörer, samt ta del av internationella erfarenheter på området. FOI ska även samråda med Polismyndigheten, som vid behov ska bidra med de kunskaper och uppgifter som behövs för uppdragets genomförande. Barns och ungas erfarenheter ska beaktas i uppdragets genomförande, till exempel genom dialog med berörda barn och unga.
FOI ska redovisa uppdraget senast den 15 oktober 2026 till Justitiedepartementet.