Försvarsteknik
Försvarsteknik skapar, bevarar och förmedlar kunskap och teknik till stöd för det svenska totalförsvarets utveckling. Vår forskning stöder i första hand det militära försvaret i mark-, sjö-, luft- och rymddomänerna.
Avdelningen har en stark position såväl nationellt som internationellt. Den stora kompetensbredden och ett väl utvecklat internationellt nätverk ger en unik förmåga att lösa många problem inom försvarsforskningen, från komponentnivå till hög systemnivå. Forskningen ökar användarens förmåga att förstå och omsätta tillgänglig information i effektiva beslut, vilket leder till bättre materiel och effektivare krigsförband. Resultaten används främst av Försvarsmakten och Försvarets Materielverk.
Genom ett väl utbyggt samarbete mellan enheterna och med övriga avdelningar på FOI genomför Försvarsteknik studier och värderingar av materielsystem och utvecklar avancerade mjukvarumodeller av vapen och plattformar för användning i både studier och simulatorträning.
På markarenan forskar vi för framtidens stridsfordon. Inom området undervattensteknik bedrivs världsledande forskning till stöd för bland annat det svenska ubåtssystemet. För att utveckla såväl framtidens flygplan som att stödja Gripensystemet forskar vi kring flygsystem. Vi lämnar expertstöd i frågor som rör militära rymdsystem.
Avdelningen förfogar över avancerade och unika resurser för såväl små- som storskaliga experiment och har möjlighet att utföra stora beräkningar. Flygvapnets luftstridssimulerings center (FLSC) är en anläggning för att träna piloter, men den används också till forskning och studier av framtida scenarier i bemannade simuleringar. FLSC är en uppskattad del av avdelningens direktkontakt med Försvarsmakten.